Type ondervloer voor Flexxfloors

Net als bij de meeste andere soorten vloerbedekking, is er een aantal voorwaarden waaraan de ondergrond moet voldoen voordat je kan beginnen met het leggen van Flexxfloors. De ondergrond voor Flexxfloors moet hard, geheel vlak, goed dragend, scheurvrij en blijvend droog (max. 2% vochtgehalte) zijn. Deze moet ook schoon en vrij zijn van bijv. resten gips en verf. Bij Flexxfloors Stick komt daarbij dat de ondergrond vrij moet zijn van vetten, stof of een niet hechtende cementsluier. Stelregel is dat als je met je hand over de vloer wrijft en er stof of poeder op je handen achterblijft, de vloer schoongemaakt moet worden.


Flexxfloors Primer

Voor een sterke hechting tussen zuigende ondergronden en Flexxfloors Stick, is een voorbehandeling met Flexxfloors Primer noodzakelijk. Een zuigende ondergrond is te herkennen met een druppeltest. Laat een druppel water vallen op de vloer. Als deze na 1-2 minuten is ingetrokken is er sprake van een zuigende ondergrond. Basisvloeren zoals cementdek-, beton, anhydriet en houten vloeren zijn zuigende ondervloeren en moeten worden voorbehandeld met Flexxfloors Primer.

Verder is bij Flexxfloors Stick het volgende van belang: De temperatuur van de ruimte mag niet onder de 10°C komen. De vloertemperatuur mag na het leggen niet hoger dan 28°C worden, omdat dit invloed heeft op de lijmlaag. Gebruik Flexxfloors Stick daarom niet in combinatie met direct zonlicht, zoals bijvoorbeeld in serres. 


Flexxfloors Silence Ondervloer

Als je Flexxfloors Stick System in een appartement of bovenetage legt, kun je de Flexxfloors Silence ondervloer gebruiken voor een geluidsreductie van 10dB (ΔLlin), zoals gemeten in het bouwbesluit (EN-ISO 140-8 / 717-2). De ondervloer is handzaam verpakt op een rol van 5m² en is geschikt voor vloerverwarming. De geringe dikte van 2,2 mm zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk toe kan passen in diverse ruimtes zonder dat je bijvoorbeeld deuren moet inkorten. Flexxfloors Silence heeft een minimale egaliserende werking; de basisvloer moet daarom vlak zijn.


We onderscheiden 3 types basisvloeren:

 

  • Betonvloer / cementdekvloer / anhydrietvloer
  • Houten planken vloer 
  • Tegelvloer


Onderstaande voorbehandelingen per type basisvloer zorgen voor een optimaal legresultaat en worden dan ook dringend aanbevolen:

Betonvloer / cementdekvloer / anhydrietvloer

Een onregelmatige betonvloer moet met een egalisatiemiddel geheel vlak gemaakt worden. Het vochtgehalte van de vloer mag nooit meer dan 2% zijn. Bij een anhydrietvloer moet het vochtgehalte niet hoger zijn dan 0,5%. Verwijder ook resten van verf, stuc en beton. Voorbehandeling met een vloerprimer op waterbasis verbetert de hechting. Na grondig stof verwijderen kan je met het leggen van Flexxfloors beginnen.


Houten planken vloer

Een houten planken vloer kan geschikt gemaakt worden als ondergrond voor Flexxfloors. Bij het gebruik van een houten of houtachtige ondergrond moet je wel rekening houden met het ontstaan van kleine naadjes na het leggen. Deze ontstaan door de werking van de ondervloer. Bij een houten planken basisvloer moeten eerst alle losliggende planken worden vastgezet. Als de basisvloer niet volledig vlak is, moet deze worden uitgevlakt met spaanplaat. Gebruik 8mm spaanplaat door deze vol te verlijmen of te schroeven in een raster van 20 x20 cm op de houten planken basisvloer. Tussen de spaanplaat uitvlakplaten onderling een voegje houden van ca. 3mm. Laat altijd 10mm ruimte tussen de uitvlakplaten en de muur van de te leggen ruimte (incl. kozijn, verwarmingsbuis etc.). De uitgevlakte vloer moet nl. rondom kunnen werken. Eventuele hoogteverschillen tussen de uitvlakplaten moeten worden weggeschuurd. Tenslotte moeten poreuze houten oppervlakken als hardboard of spaanplaat bijvoorkeur worden voorzien van een grondlaag van vloerprimer (op waterbasis). Hierna kan je met het leggen van Flexxfloors beginnen.


Tegelvloer

Een tegelvloer maar ook een vloer van plavuizen, marmer of graniet kan prima dienen als basisvloer maar moet wel volledig vlak en glad zijn. Bij voegen of als de vloer niet geheel vlak is, de volledige vloer egaliseren met egaliseermiddel. Daarna spanen en stof verwijderen. Voorbehandeling met een vloerprimer op waterbasis verbetert de hechting. Hierna kan je met het leggen van Flexxfloors beginnen.

 

En op zwevende vloeren zoals laminaat en parket?

In eerste opzicht lijken zwevende vloeren zoals laminaat of parket een prima ondergrond voor Flexxfloors. Ze zijn hard, glad en schoon. Toch zijn er een paar belangrijke overwegingen om het niet te doen. Allereerst moet je net als bij een houten planken basisvloer rekening houden met het ontstaan van kleine naadjes na het leggen. Deze worden veroorzaakt door krimp en uitzetting van de ondervloer. Daarnaast moet een ondergrond voor Flexxfloors ook volledig vlak zijn. Met name bij laminaat kan het voorkomen dat de stroken onder invloed van vocht en temperatuur zijn gaan "schotelen". Dit komt pas echt aan het licht nadat de nieuwe vloer er overheen is geplakt. Bovendien moet worden voorkomen dat de naden van de ondervloer en Flexxfloors elkaar overlappen. Kortom: het beste resultaat krijg je door de laminaat- of parketvloer te verwijderen en de stappen te volgen op basis van de onderliggende basisvloer.


En op zachte ondergronden?

Vloerbedekking zoals tapijt, kurk, en zachte vinyl vloeren zijn niet geschikt als basisvloer om Flexxfloors direct op te plaatsen. Deze vloeren verwijderen samen met eventuele onderlagen en lijmresten. Daarna de stappen ondernemen volgens advies basisvloer. De juiste ondergrond voor een Flexxfloors vloer is een harde, vormvaste, volledig vlakke, gladde, blijvend droge, scheurvrije en schone basisvloer.