Flexxstairs

Als je een beetje ervaren klusser bent, is een trap renoveren met Flexxstairs eenvoudig te realiseren. Met enige voorbereiding is de klus binnen een dag uitgevoerd.

 • Voorbereiding

  Voorbereiding

  Verwijder de bestaande bekleding en eventuele lijmresten van de trap. Gebruik hiervoor een scherp plamuurmes of een krabber en eventueel een lijmrestenverwijderaar (A). Schuur de trap lichtjes op. Het is belangrijk dat de treden volledig vlak, schoon en stofvrij zijn (B). Verf de delen van de trap die in het zicht blijven na de renovatie van de trap (C). In de meeste gevallen zullen dat de trapwangen (de "zijkant" van de trap) en de trappaal zijn. Als je er voor kiest om het stootbord te beplakken met Flexxstairs Stootbord stroken dan adviseren wij de kleur RAL 9010 te gebruiken: gebroken wit. Dit is dezelfde kleur als het stootbord.

  Omdat hout een zuigende ondergrond is, adviseren wij je ook om de treden voor te strijken met Flexxfloors Primer op waterbasis. Dit hoeft alleen indien u de Flexxfloors Stick vloerdelen gaat gebruiken. De primer kan je eenvoudig met een kwast of roller aanbrengen. Zorg dat het verfwerk en de primer goed droog is voordat je met het plakken van de Flexxfloors stroken gaat beginnen.

 • Het maken van de traptreden

  Het maken van de traptreden

  Omdat traptreden vaak rare vormen hebben met moeilijke hoekjes, hebben wij voor Flexxstairs een compleet nieuwe manier bedacht voor het overzetten van de vorm op de Flexxfloors stroken. Hiervoor is het Flexxstairs Modeltape ontwikkeld. Deze tape gebruik je om de vorm van de trede te “maskeren” en daarna deze als mal te gebruiken.

  Plak de eerste strook Flexxstairs Modeltape op de buitenste, breedste zijde van de trede (A). Zorg dat vanaf de eerste strook alle volgende stroken elkaar opvolgend overlappen. Overtollig tape kan je afkorten met een Flexxfloors mes. Zorg dat ook de “moeilijke hoekjes”meegenomen worden. Werk nauwkeurig omdat deze mal de uiteindelijke vorm van de overzettrede bepaalt! Verstevig de hoeken en lange zijdes met extra stroken zodat de mal niet kan vervormen (B).

  Maak de mal voorzichtig los van de trede (C). Begin bij het losmaken van de mal altijd bij de eerste geplakte strook Modeltape. De rest van de mal gaat dan vanzelf mee.

  Leg twee stroken Flexxfloors op een vlakke, schone ondergrond (Flexxfloors Click: klik twee stroken Flexxfloors in elkaar en leg op een vlakke, schone ondergrond. Plaats de mal op de Flexxfloors stroken (D). Let op dat de voorzijde van de trede in lijn ligt met de Flexxfloors stroken. Dit geeft een mooier eindresultaat, met name bij de treden in een bocht.

  Neem de vorm van de mal over door de Flexxfloors stroken met behulp van een Flexxfloors Mes lichtjes in te snijden (E). Breek daarna de stroken op de snijlijn voorzichtig af en plak ze op de trede (F). Controleer voor dat je gaat plakken (Flexxfloors Stick) of verlijmen (Flexxfloors Click) of de plakzijde van de Flexxfloors stroken en de trede waarop je gaat plakken goed schoon zijn en vrij van stof. Flexxfloors Click wordt verlijmd op de treden, u kunt hiervoor de Flexxfloors PVC Lijm gebruiken.

 • Het maken van de trapprofielen

  Het maken van de trapprofielen

  Meet de voorkant van de trede op (A) en zaag het trapprofiel op maat (D). Gebruik een zwaaihaak om de schuine hoeken nauwkeurig over te zetten op het profiel (B, C). Monteer de op maat gemaakte trapprofielen met bijgeleverde schroeven. Zorg dat de kop van de schroeven goed aansluit met het profiel zodat er een vlak eindresultaat ontstaat (E).

  Snij daarna de inlegstroken Flexxfloors op maat. Dit kan eenvoudig door een ander trapprofiel als mal te gebruiken. Leg de voorkant van het profiel op een Flexxfloors strook, lijnend aan de onderzijde. Snij met het mes langs het profiel en breek de strook op de snijlijn. Plak de strook Flexxfloors in het profiel (F). Mocht je een zijde wat onnauwkeurig gesneden hebben, dan kan je dit corrigeren door deze zijde onder de rand aan de bovenzijde van het profiel te schuiven.

  Bij gebruik van Flexxstairs Deluxe profielen moet je tenslotte op gelijke wijze de decorstrook voor aan de bovenzijde van het trapprofiel op maat maken en deze samen met de antislip strip op het profiel plakken (G).

 • Het maken van de stootborden

  Het maken van de stootborden

  Voor het maken van de stootborden neem je een pak Flexxstairs Stootborden. De stootborden zijn eenvoudig op maat te snijden (A). De witte kleur (RAL 9010) past bij ieder Flexxfloors decor. Zorg dat de ondergrond vlak, droog en schoon is. Plak de stootborden vast met Flexxfloors PVC lijm (B).